De oprichtster

oprichtster1 oprichtster2

Joan Elkerbout (1970) – oprichtster van de stichting en therapeut

Als kind was Joan jarenlang het slachtoffer van pesten, wat een grote invloed op haar had – zowel negatief, alsook – later – positief. Ze sprak er veel over met haar ouders en kreeg mee dat het niet aan haar lag. Uiteraard hadden alle ervaringen toch een zo grote impact op haar dat ze hulp zocht bij de verwerking. In die tijd en in gesprekken met bekenden leerde ze zien dat onze samenleving het trauma als gevolg van pesten niet serieus neemt, en zelfs dat er vele misverstanden rondgaan, wat een desastreus effect heeft of kan hebben op de slachtoffers die zoeken naar verwerking. Nog op jonge leeftijd besloot ze daar later iets mee te gaan doen. En dat deed ze. Ze studeerde in 1996 af als Maatschappelijk Werkster met haar project over en onderzoek naar ‘de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van pesten in de jeugd’. Als logisch gevolg richtte ze Stichting Vogelvrij op en sindsdien geeft ze gespecialiseerde hulpverlening aan haar lotgenoten. Door de jaren heen volgde ze allerlei bijscholingen en trainingen op het gebied van therapeutisch werk. Daarnaast is ze Nederlands eerste Interreligieus Voorganger – een andere vorm van haar levenswerk.

Een aantal jaren is ze uit de running geweest door ernstige ziekte en het heeft lang geduurd voor ze voldoende hersteld was. Maar die tijd is godzijdank nu wel aangebroken en met frisse, nieuwe energie blaast ze de stichting en haar levenswerk weer nieuw leven in.

Het karakter van Joan laat zich kenmerken door haar onvoorwaardelijke liefde voor mensen en de wereld, haar analysevermogen, haar aandachtig luisteren en het bieden van veiligheid in haar bijzijn. Met warmte en betrokkenheid, alsook spreken en delen vanuit eigen ervaringen, en met op zijn tijd humor en een schaterlach is ze in staat om je te laten zien, beter nog te laten voelen en ervaren, wat pesten werkelijk inhoudt en wie jij echt bent – ontdaan van alle belemmerende misverstanden en schuldgevoelens.

Joan woont samen met haar katjes Luna, Mazzel en Diwali in Geldrop, vlakbij Eindhoven.

joanelkerbout@StichtingVogelvrij.nl